Wednesday, March 11, 2015

Hanya aku dan cuma aku



Bismillah....

Alhamdulillah...sekian lama menyepi bak membawa diri dari kehidupan realiti...aku yang masih disini mencoretkan kembali detik kenangan hati yang tersembunyi.
Dalam kehidupan yang tiada penghujung dilambung dan dilambung oleh dugaan yang bersambung...bagaikan tiada penghujung demi mengharung aku gagahkan hayunan langkah kaki dan bergantung pada sang pencipta...deminya ku harung agar tidak melambung jauh dan terus hanyut dalam kesinambungan cerita yang tiada penghujung.

ALLAHhumma...sesungguhnya aku memohon daripadamu kekuatan agar aku reda terhadap apa yang telah ditetapkan bagiku langkah kakiku, amalanku, ibadahku, imanku, jiwaku, syukurku, rezekiku, dugaanku agar aku tidak lelah menghadapinya.
Satu-satu jalan yang aku mesti lalui adalah beriman kepada takdir ALLAH,kerana takdir pasti akan terlaksana walaupun aku perlu mengelupaskan diri dari kulit dan keluar dari baju ku.

"Kebaikkan itu sebaik namanya, keramahan seramah wujudnya dan keihklasan itu sesuci rupanya".

Sesungguhnya aku yang tidak tahu kemana arah tuju dan laluan langkah kaki ku, masih mencari dan cuba memahami apa yang tersembunyi dan cuba mengerti apa yang bakal dihidangkan oleh illahi buat diri ini dihadapan nanti...WaALLAHhualam.
Ya ALLAH, sesungguhnya aku bermohon kepadamu agar janganlah kau sulitkan bagiku, permudahkanlah ya ALLAH agar aku bisa mengerti dan mengerti. Perkenankanlah hajatku dan restuilah diriku agar aku tidak lupa siapa aku dan dimana asal usulku nanti.

Masihkah ada hari itu buatku...kebahagianku...cintaku...kejujuranku...kepercayaanku dan kesetianku pada bakal hari nanti tuk aku mengharungi liku-liku hidup yang dihidangkan dihadapan mataku nanti. Aku yang tak pasti dan masih tak mengerti dan masih mencari...dulu kehidupan didunia yang ku junjung kini aku dihancurkan dengan junjungan dunia ku sendiri...ALLAHhurobbi.
Aku akur dengan suratan aku akur dengan kehendak tuhan dan aku akur bermandikan hinaan...ku mampu rintih senandung kedukaan dan aku takkan terkilan apa yang telah ditetapkan bagiku.

Apa pun kejadian dan keadaan yang bakal jadi dan dah terjadi aku hanya mampu tersenyum dan bersabar diatas keterlaluan manusia terhadap manusia...bukanya diatas keterlaluan dugaan yang diberikan...inilah kehidupan mengajar erti kesyukuran ...inilah perjalanan yang bakal mendewasakan...disinilah kekuatan yang bakal dicabar dan tercabar...disinilah kita bakal dinilai dan menilai erti apa itu kehidupan...apa itu kekuatan...apa itu kesungguhan...apa itu kesetiaan...apa itu keimanan...apa itu tangisan ...apa itu kesabaran...apa itu kecekalan dan apa itu mencari...adakah kita perlu mencari seribu bahu untuk menatapi tangisan atau kita hanya perlu mencari 1 lantai untuk bersujud?.

Tanyalah pada hati dan tanyalah pd diri sendiri...apakah yang kita inginkan dalam sebuah kehidupan...adakah begitu atau terus begini selamanya...aku yang masih tak mampu walaupun begitu langkah kakiku harus ku hayun demi mengharung dan mengejar bukannya tersasar dalam mengecap sesuatu...jalan yang dihidang bagiku bukan mudah untuk kepenghujungnya...pasti ada onak berduri, bisa nan berbisa dan luka terluka untuk sampai penghujungnya...dengan lafaz Laa illaha'illaALLAHu dan Bismillah serta Lillahi'taalla aku tau aku tidak mengharungi sendiri...dia sentiasa ada bersama walau dimana ku pergi.

Rahsia ALLAH tiada yang tahu...Aamiin yra.

Saturday, November 29, 2014

Cerita tentang sang burung

Assalammualaikum....Bismillah...Alhamdulillah...

Dah lama xupdate blog....hehehehe....kali ni tiba2 tergerak hati nak menulis lak...kisah sal semalam umah masuk burung...yang best nyer dlm umah ni smua dok meneka burung apa...sorg kata burung pipit diraja la...ada yg kata burung tiong la...ada yg kata burung kepala kerbau laaa....hahahaha...apa susah nak teka teki...kita tanya Mr Google jer kan senang....Google punya Google dpt gak tau spesis apa brung yg masuk dlm umh ni...Bururng Tiong yg masuk bertenggek kat tingkap umh...jinak lak tu.


Ni teman snap betul2 dekat dgn dia...siap pose manja angkat kaki sebelah lak tu...hihihi...teman terkejut tiba2 dia terbang and hinggap kat tingkap ni...bak kata org lah...kepercayaan org melayu lama kita...klau ada burung tersesat masuk umh kita ia MENUNJUKKAN BAHAWA TUAN UMH AKAN MENDAPAT REZEKI BESAU TAU ADA ORG NAK DATANG....waALLAHhualam...ni apa yang teman Google la...benda yg berkaitan dengan tanda-tanda alam ni mng teman suka nak tau...hihihi...apa2 pun just sekadar rujukkan ajer xder apa2 pun niat.



Yang bestnya sal burung ni teman rasa ada org yg bela burung ni...bab cerdik dia lain mcm...xtakut org...tapi klau kita dekat ngan dia ..dia akn terbang ...kenapa teman ckp dia cerdik...tgk jer la pic ni...mcm mana dia tau ni dapur teman dia blh terbang pegi dapur cari makanan....dia pegi kat sink nak minum air...teman bangun pagi tgk dia dh ada kat dapur....pelik tol...best part is teman tgk dia cuba cari air nak minum...teman pun apa lagi kasi dia air dlm bekas...kakak teman lak kasi dia roti ngan nasi...laju jer dia mkn...xder rasa takut lansung teman lalu sebelah dia...pic ni teman betul2 dekat ngan dia kat bawah meja.

Klaulah betul bak kata org melayu lama kita ada pertanda rezeki atau org nak dtg...hihihi..mesti best kan...hihi...berangan dah ni klau betul...hihihi...apa2 pun usaha dan tawakal serta mohon pada ALLAH swt  yg sebaiknya...peace!!!


Ni pic masa dia tgh minum ...sempat amek buat kenangan ...bukan main cik tiong kita dia berjalan dlm umh kehulu kehilir mcm dah biasa jer ngan keadaan umh...seronok lak teman melayan burung ni...dua ari dia kat umh teman ...yg peliknya masa time dia hinggap kat umah time kul 8pm lebih gitew..hari ke 2 ni gak lebih skit kurang time yang sama dia terbang tinggalkan umh...pelik sungguh pelik...apa2 pun teman harap dia selamat xkira kat mana dia ada,,,,tiba2 indu lak teman ngan si tiong ni...hihihi.


Saturday, November 1, 2014

Res'2 lahirnya sebuah kenangan

Assalammualaikum...

Im backkkkkkk!!!!!....hahahaha...ok sebelum tu jawap salam dlu ...hehehe...tdah lama giler kan erine xupdate sal res'2 ni....alah klau xupdate pun korang bukan kisah pun kannn....hahahaha....oklah kali ni erine nak buka soalan buat korang...tanyalah apa yang korang nak tanya or nak tau sal Res'2 ni...in shaa ALLAH erine cuba jawap k....oh yer...yg over personal xblh tanya .

Hmmm...baru xbarulah korang mesti taukan yg Res'2 ada keluar kat astro atas jemputan Dato Ac Mizal dalam Berdendang Raya Y'all...banyak kali gak lah repeat kira sebulan tu ada gak nak dekat 4 kali or 5 kali mcm tu. So kebetulan pun dijemput bab citer dia sebenarnya Ac mng dah lama nak buat rancangan khas tuk all the 90's groups ni...alih2 rezeki dia dapat hos satu rancangan for hari raya u yang kita org dipanggil tuk menjayakan termasuk lah A to Z , Nico , Feminin , Elite , Res'2 , 4utoC ..so masa ni group ni jer yg free...tapi nak dapat combine kan smua group ni bukan senang yer ...mcm Res'2 kita org xcukup sorg...mcm femnin xcukup 2 org cuma yang full group A to Z ngan Nico jer...oh yer lupa Elite xcukup sorg....hehehehe.


 ok pic ni masa dah abes shooting berdendang raya...buat kenangan katanya...smua still maintain cuma erine sorg jer badan naik ...hehehe...but dont wori sekejap jer ni ...nti maintain balik...apa ssh kan...hehehe....cun x kita org....haaaaa...pd yang xtau erine dah berhijab...alhamdulillah :)



tadaaaaa!!!!!...hehehehe...banyak gak pic kita org amek...bab2 selpie ni mng smua hebat....masing2 sibuk ngan hp masing2 ...amek sebagai kenagan ...dah lama tu kan xjmpa even do ada dlm fb pun jarang bertegur sangat ...yerlah masing2 ada kerjaya dan haluan masing2 yer x...hehehehe.
i wish klai eiza ada dlm pic ni ...baru rasa complite.


yang ni lak masa nak ending shooting ...masing2 kena standby tepi set...tunggu nama group masing2 kena panggil baru naik...betul x erine cakap...ada jer kesemnpatan kita org selpie jer...hahhahaha...sempat lagi k...hahahaha.


yang ni lak kita org selpie ngan bdk AF ...dia org ni lah yg kena nyanyi lagu smua group...yg AF lelaki kena nyanyi group lelaki...yg pompuan kena nyanyi group pompuan....ms ni dah abes record dah....masing2 xsabar nak balik...dah lama tu xshooting gini ..pastu abes lambat...huhuhu...dah ler ms ni bulan pose....yang pkai tudung merah tu anak erine.


yang ni lak masa dah abes gak...selagi blh berselpie abes smua sibuk ngan phone masing2 amek pic...hahahaha...mng kelakar giler...tapi apa yg best bila kita org berjumpa smua group ...mng pecah habis tempat ni kita org buat ...masing2 kepala masih sempoi dri dlu sampai sekarang klau jumpa mng gamat weiiii...hahahaha.


ni last pic of the day...ada banyak lagi...rasa cukup2 kot kan...hehehehe....Res'2 ...Elite...feminin in d house.

Apa2 pun kenang masa ni mng terbaik!!...best giler...hepi gile...sebelum start recording...kita org berbuka sekali dgn AC mizal ngan wife dia Emilia ...erine respect dia org ni even do dah jadi dato ngan datin but still down to earth nyer org. So lah perkembangan terbaru yg xbaru sngt lah,....hehehehe...in syaa ALLAH ada masa lagi erine akan update lagi sal res'2 k.

kita bersambung lagi...banyak citer hebat lahirnya sebuah kenangan yang erine nak citer.
bersambunggggggggggg....

Saturday, October 25, 2014

Oprah Showcases Shaklee Get Clean





Cerita yang mungkin kita tidak tahu, bagaiman Roger Barnett dan isterinya mengenali shaklee dan terus jatuh cinta pada shaklee dan akhirnya Roger Barnett membeli Company Shaklee....interview with Oprah Showcases.

Saturday, October 18, 2014

tentang aku tentang kita

Bismillah...Alhamdulillah.

Assalammualaikum... Dh lama xupdate blog ni...alhamdulillah...masih diberi kesempatan diatas segala²nya...aamiin yra.

Since dok sibuk ngan itu ni dua bulan lepas, now I'm back on track ...back on track to promote APA lg klau bkn Shaklee ...hihihi...beginner mcm erine mng banyak nak kena belajar n input dlm kepala...walaupun kekadang rasa mcm otak tu xleh nak input but semangat nak membantu kekawan ngan yg lelain turut sihat + jana pendapat sampingan erine xnak mengalah...xnak mengalah dan tunduk pada kegagalan.

Hidup as IBU tunggal ni banyak benda yg kena erine kena pikirkan, ni pun slh Satu semangat buat erine teruskan kehidupan dan berjuang. Pasang surut dlm memperjuangkan sesuatu tu mng xkan lari...ni lah Asam garam dlm kehidupan ...Tanpa asam garam ni lah hidup kita xkan berseri, kita xkan belajar tentang kehidupan, suka duka kehidupan,xkan kenal erti bersungguh², xkan kenal erti never give up,xkan kenal erti APA itu keinsafan dan penyesalan.

Skrg dh 5 bulan klau xsilap la erine bergelar SID SHAKLEE, alhamdulillah walau xsekencang mana pendapatan erine dlm Shaklee seperti org lain but erine percaya ketentuan ALLAH SWT...since erine kenal APA itu erti sabar yg sebenar...erine kenal APA erti saling membantu dan jgn bodoh sombong..erine kenal APA erti rezeki dtg Dari ALLAH SWT bknya Dari manusia ...erine kenal APA erti berguru tuk menimba ilmu...erine kenal APA erti cinta tahajud / duha / zikir / 24434...alhamdulillah... I see my on way now walaupun masih samar² bayangan..hihi...chewahh!!...berkias kita Yer.

Dlu erine selalu merungut knapa rezeki aku x semurah rezeki org lain dan itu dan inilah....ada jer yg nak dingeluhkan...bila erine mengenali APA itu solat wajib dan sunat yg harus kita apply dan mempelajari al-quran dlm terjemahan...erine paham skrg knapa dimana silapnya...Alhamdulillah... Since jdi IBU tunggal ni erine banyak terima positive input dri SID² Shaklee yg erine berguru dan juga keluarga n kekawan yg mana banyak memberi erine semangat tuk stay strong n be awesome...walaupun erine jarang ber-Watsapp dgn mereka, coz erine like to keep to be a silent readers...entahlah xtau kenapa ...jgn ditanya k...mng dri dulu kala erine mcm ni..suka silentkan diri tpi dlm senyap erine mempelajari... Bila rasa perlu bertanya erine akn bertanya...alhamdulillah nasib menyebelahi erine dpt kenal sid² shaklee yg hebat dan x kedekut ilmu...they never push me away...itu yg erine nampak...syukur sesangat...aamiin yra.

So now I been seround dgn org² hebat ...semangat erine pun automatically jdi 200% naik ...hihi...I will never let anyone bring my semangat down E.V.E.R...in shaa ALLAH erine akn kuatkan dinding pertahanan erine dgn berbekalkan ilmu yg ada Dari segi ilmu keduniaan dan ilmu akhirat...in shaa ALLAH...I know I'll never walk alone...coz I have ALLAH SWT beside me all the time without miss any second..I have anak n familys yg erine syg sngt² till jannah yg support erine without fail, yg ada pd Masa erine jatuh tersungkur,mereka² nilah yg menghulur tangan kt erine tuk suruh bangkit semula ...semoga ALLAH SWT saja yg dpt membalas jasa² family erine...in shaa ALLAH erine akan hadiahkan pd family erine sebuah kejayaan yg erine sendiri usuhakan sebagai tanda syg dan kasih erine pd dia org smua...dan jugak xlupa pd friends yg always be there when I need them..demi ALLAH erine akn ingt jasa² korang smua...my DOA always with u...aamiin yra.

So dri apa yg korang baca article erine ni , klau yg betul² phm mesti korang akn berfikir mcm erine...bila erine flash back balik APA yg terjadi dan dh terjadi....now erine phm...ALLAH SWT  murahkan rezeki erine dri sudut yg berbeza...seperti anak , families, kekawan, kenal org yg hebat² (to all sid shaklee in master arryan)...so now my job to make dis thing happen ...be awsome..be fabulous.. be somebody ..make things happen..never give up..be positive.. Be strong...be brave...stay fight...ambitious...AAMIIN YRA.... semoga dipermudahkan segalanya...aamiin yra.

Ayat yg erine ingat smpi skrg dan erine pegang smpi skrg...klau kita nak berjaya dlm business ker apa ker...kena ingat, perbetulkan connection diri kita dgn ALLAH SWT...erine masih lg merangkak..but like i say...I will never ever give up.

"IF U STAND FOR ARE REASON... BE PREPARE TO STAND ALONE LIKE A TREE...AND IF U FALL DOWN..FALL DOWN LIKE A SEED...TO GROW BACK AND FIGHT AGAIN....syukran ALLAHHUMMA for everything...AAMIIN² YRA".

#sidshaklee
#gengibutunggalhebat
#gengtindakkanluarbiasa
#janapendapatan

Catatan buatmu teman.

Bismillah....Alhamdulillah.

Segala puji hanya bagi ALLAH tuhan yg mencipta sekian alam.

"Aku hanyalah hamba yg kerdil yg masih banyak kelemahan dan kesilapan yang perlu diperbetulkan." 

Dear Coretan.... kali ni teman nak share sedikit perkongsian tentang catatan sorg ustaz yg mana teman dapat catatan ni dari kawan teman, tersentuh hati teman bila menbaca berulang kali. So teman coretankan dalam blog ni agar teman dapat berkogsi dengan anda smua.


Bila usia semakin senja, hati mudah tersentuh. Tiba2 terasa airmata bergenang membaca catatan seorang ustaz.
Tulisnya:

Diriwayatkan bahawa : Apabila penghuni syurga telah masuk ke dalam syurga, lalu mereka tidak menemukan sahabat2 mereka sewaktu di dunia, mereka pun bertanya kpd Allah:

"Ya Rabb, kami tdak melihat sahabat2 kami yg sewaktu di dunia solat bersama kami, puasa bersama kami dan berjuang bersama kami."
Maka Allah berfirman:
"Pergilah kamu ke neraka, lalu keluarkan sahabat2 mu yg di hatinya ada iman walaupun hanya sebesar zarah," (HR: Ibnul Mubarak dlm kitab 'Az-Zuhd').

Al-Hasan Al-Basri berkata:
"Perbanyaklah sahabat2 mukmin mu, kerana mereka memiliki syafa'at pd hari kiamat nanti,"

Ibnul Jauzi pernah berpesan kpd sahabat2nya sambil menangis :
"Jika kalian tidak menemukanku di syurga bersama kalian, maka tolonglah bertanya kpd Allah tentang aku".

"Wahai Rabb kami...hambaMu sifulan, sewaktu di dunia selalu mengingatakan kami tentang ENGKAU , maka masukkanlah dia bersama kami di syurgaMU."



SAHABAT: 
Mudah2an dgn ini, aku telah mengingatkanmu tentang Alah agar aku dapat bersertamu kelak di syurga dgn redhaNya. Ya Allah, aku memohon kepadaMu kurniakan kpdku sahabat2 yg selalu mengajakku utk tunduk patuh dan taat kpd syariatMu. Oleh itu carilah seberapa ramai sahabat baik yg menunjukkan jalan2 ke syurga dan jalan2 kebaikan.

Pesan ku pd semua sahabatku yg membaca catatan ini ~ jangan lupa bertanya kpd Allah jika aku tiada di syurgaNya kelak. Jgn lupa kita saling ingat mengingati sesama kita di sana nanti agar sama2 dpt berada di syurga Allah.

Korang smua mesti sayu hati dan menitis air mata kan bila baca ni?. catatan seorg doa seorg kawan buat kawan.... blh terasa dlm hati keihklasan penulisan catatan ni...teman pun berharap agar teman pun dapat kawan yg mcm ni....in sha ALLAH....aamiin yra.
Teman sayang smua sahabat2 teman yang banyak memberi sokongan dan memahami seadanya teman...menerima teman dikala teman susah, dan tiada apa.
sayang korang till jannah...."lillahi ta'aala"...aamiin yra.


Tuesday, October 14, 2014

Stand up for what you believe

Bismillah....Alhamdulillah...laillahaillaALLAH.

Stand Up - Don’t let anyone ever break your soul. You have to stand on your own two feet and stand up for yourself. There are those that would give anything to see you fail, but you must never give them the satisfaction. Hold your head up high, smile and stand your own ground.

Sejak kebelakangan ni, teman gemo sngt ber-quote2 ni...dah rasa mcm kemestian klau nak meng-update kt fb. Teman rasa ni ler ayat pengganti diri dan ayat membakor semangat teman sejak dua menjak ni. Dah rasa mcm malas nak bersuara sngt, mungkin dah sampai 1 tahap teman dah mls nak berkata2 kot, rasa bila perlu jer baru teman berkata2.

Percaya atau tidak, quote2 i lah yg menaikkan semangat teman, yer la selain dari anak, family dll...kebiasaan quote yg teman suka bebenor sal lessons learned of life quotes, ckp jer nak psl apa smua ada, just search jer...semuanya sal kehidupan baik dari psl cinta, putus cinta, semangat, kekuatan, dorongan...mcm2 laaa.

Wajib!!!... setiap pagi mesti kena ada secawan tea o panas + handphone, lepas tu mula ler mencari quote nak diupdatekan kat fb...so far dalam hidup teman cuma ada 1 jer quote yg buat teman suka bebenor...bkn yg lelain xbest...banyak cuma yg ni menarik minta teman sampai kekalbu gitew...hehehe


"When i give, it does not come with strings.
I'm not keeping track of what you owe me.
When i give, I choose to do so without ulterior motives.
I give because i know what it's like to be without.
To long for and be ignored. To speak and not be heard.
To care for and have nothing returned.
When i give it's because i get it.
It's because i know the value in what i have in my heart.
And i refuse to let the world stop me from sharing that.
But when things start being taken for granted.
When you no longer appreciate my sincerity, won't switch.
I wont get angry and i wont be spiteful.
I'll just get smart and i'll change your role in my life.
Because when i give, i'm all in. 
But when i'm done, there's no looking back".

klau korang baca banyak2 kali , means bagi org sedang kecewa laa...korang baca ni banyak2 kali smpi korang bosan...dalam xsedar ia sedikit sebanyak akan kasi up koranganya semangat dan kekuatan tuk bangun dan berjuang. Ni lah apa yg teman rasa...selain kita berdoa dan memohon pdnya kan ...yg ni dari diri kita sendiri...usaha tuk perbetulkan diri. Jangan kita tunduk pada kekalahan dan jgn dipikirkan sngt mslh ni...baik kita pikirkan apa yg patut kita buat tuk jadi lebih bagus.

Mng bukan senang nak dapat kekuatan dan semangat...pernah tanya x pada diri sendiri....kenapa ALLAH ciptakan kita ada hati?..pernah tak korang tanya pd diri sendiri kenapa?...xpernahkan?..semuanya banyak merungut, mengeluh dari memikirkan. Tu tandanya kita xmensyukuri dan menghargai pemberian darinya...klau kita bersyukur pasti kita tau apa yg perlu kita lakukan dan buat....betul x?. 

Selain ayat2 quote yg bermotivasi ni, teman selalu amalkan zikir2 yg bersesuaian...banyak zikir2 skrg kita blh dwnload kat goole or kat youtube sebagai panduan. Jangan sesekali kita tunduk pada kegagalan diri sendiri, jgn sesekali kita mengalah sebelum kita mencuba dan usaha. 


  • Don’t be too hard on yourself. There are plenty of people willing to do that for you. Love yourself and be proud of everything that you do. Even mistakes mean you’re trying.
  • Breathe.
    At times, I know it’s hard to believe in good days. In love. In healing. In happiness. And so I will not ask you to believe in anything or anyone other than you. Believe in yourself first and the rest will come.
  • Seriously, be strong and know when enough is enough. Take your stand, speak up and refuse to let others hurt you. Throughout your lifetime some people will discredit you, disrespect you and treat you poorly for no apparent reason at all. Don’t consume yourself with trying to change them or win their approval. And don’t make any space in your heart to hate them. You don’t have control over what others think about you, but you do have control over how you decide to internalize their opinions. Leave them to their own judgements. Let people love you for who you are, and not for who they want you to be. Or let them walk away if they choose. They can’t harm you either way; it’s their understanding that is faulty, not yours.